Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne są witaminy oraz minerały. Najlepszym sposobem ich dostarczania jest zdrowa i bogata w owoce dieta. Witaminy wzmacniają odporność i wpływają pozytywnie na funkcje poznawcze oraz motoryczne, dbają o jakość wzroku oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Osoby, które spożywają odpowiednią ilość witamin nie mają problemów z koncentracją, a w przypadku dzieci zachowany zostaje prawidłowy wzrost oraz rozwój.

Jakie owoce mają najwięcej witamin?

Nie da się jednoznacznie stwierdzić, który owoc posiada najwięcej witamin, gdyż te dzielą się na kilka podstawowych grup. Wybór owoców powinien być więc dyktowany potrzebami organizmu oraz stwierdzonymi niedoborami. Większość owoców posiada szeroki wachlarz witamin, ale w niektórych z nich skupiają się szczególnie konkretne grupy.

Owoce z witaminą A

Odpowiada ona za poprawę wzroku, szybkie gojenie się ran, ma wpływ na stan skóry i paznokci, a także koryguje pracę układu immunologicznego. Jej źródła to:

  • Szpinak
  • Pomidor
  • Pomarańcza

Owoce z witaminami z grupy B

To bardzo ważna grupa witamin, które odpowiadają za prawidłowy rozwój układu nerwowego u dzieci. U dorosłych wpływają na pracę serca i układ krążenia, a także funkcje metaboliczne. Ich źródła to:

  • Banan
  • Brzoskwinia
  • Orzechy

Warto pamiętać, że w grupie witamin B znajduje się ich kilka rodzajów i każda z nich może być w innych owocach!

Owoce z witaminą C

Podstawą działania układu odpornościowego jest właśnie witamina C. Ma pozytywne działanie podczas przyswajania żelaza, a także pełni rolę antyoksydantu w organizmie, spowalniając procesy starzenia. Jej źródło to:

  • Cytryna
  • Tryskawka
  • Kiwi

Owoce z witaminą E

Jest ona odpowiedzialna za prawidłową produkcję hormonów płciowych u kobiet i mężczyzn. Jest ważna w procesie krzepnięcia krwi i potrzebna do prawidłowej pracy mięśni. Jej źródło to:

  • Jarmuż
  • Jagody
  • Marchweka

Owoce z witaminą K

Ta witamina jest szczególnie ważna dla dzieci, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój układu kostnego, a także jego funkcjonowanie w przyszłości. Ma też znaczenie dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Jej źródło to:

  • Jabłko
  • Kalafior
  • Rzepa