Latte Macchiato i Caffe Latte to zupełnie różne napoje. Warto poznać różnice między nimi tak, aby uniknąć rozczarowania po złożeniu zamówienia w kawiarni. Dowiedz się, czym różnią się od siebie popularne esencje kawowe i sprawdź, co charakteryzuje obie z nich.

Caffe latte – co warto wiedzieć?

Caffe latte to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów pobudzających z mlekiem. Wiele ludzi preferuje właśnie taką metodę spożywania wyrazistego espresso. Napój mleczny ze względu na swój skład łagodzi mocny i gorzki posmak kawy ziarnistej, dzięki czemu sprawia, że wywar jest zdecydowanie łagodniejszy i przyjemny dla kubków smakowych. 

To właśnie w latach 50. XX wieku pojawiła się dzięki temu do dziś przyrządzana w wielu kawiarniach Caffe Latte. Lino Meiorin, barista z Włoch, został współwłaścicielem kawiarni w Kalifornii. Jak się okazało – Amerykanie preferują kawę parzoną zupełnie w inny sposób niż Włosi. Właściciel zaczął dodawać więcej mleka do espresso tak, by złagodzić mocny smak, który był odczuwalny w ziarnach kawy używanych do przygotowania tradycyjnego włoskiego cappuccino. Caffe Latte zostało oficjalnie wprowadzone do menu w 1959 roku i zawierało taką samą ilość espresso jak cappuccino, ale wyróżniało się znacznie większą ilością spienionego mleka.

Latte macchiato – mleko z dodatkiem espresso!

Latte Macchiato składa się głównie z mleka stanowiącego prawie 2/3 objętości szklanki. Dzięki temu jest to jeszcze łagodniejszy napój niż Caffe Latte. Nazwa specjału doskonale opisuje jego skład. W tłumaczeniu na język polski oznacza „mleko z plamą kawy”.

Latte Macchiato składa się z gorącego mleka, które stanowi pierwszą warstwę, puszystej pianki na górze oraz porcji espresso widocznej pośrodku. Aby uzyskać charakterystyczny efekt, kawa jest powoli i delikatnie wlewana po ściance naczynia.

Caffe latte od latte macchiato – co różni te napoje?

Wiele osób rozpoczynających przygodę z parzeniem napojów mlecznych z dodatkiem espresso nie wie, jaka jest różnica pomiędzy caffe latte od latte macchiato. Propozycje te są mylone również przez wielu klientów kawiarni, co wprawia w zakłopotanie zarówno ich, jak i baristów.

Podstawą Caffe Latte, jak i Latte Macchiato jest przede wszystkim silnie aromatyczne espresso. Najczęściej przygotowuje się je w ekspresie ciśnieniowym. Takie urządzenie można kupić w sklepie internetowym Cafe Silesia. Po zaparzeniu wywar łączy się z ulubionym rodzajem mleka lub napoju roślinnego. W obu przypadkach mleko jest dodawane po to, by złagodzić smak gorzkiej i bardzo aromatycznej kawy. Dzieje się tak, ponieważ espresso parzy się przy wykorzystaniu wysokiej jakości kawy ziarnistej, która jest dość wyrazista w smaku. Słowo „latte” po włosku oznacza mleko i w nazwie oznacza właśnie jego dodatek. Należy jednak wiedzieć, że istnieją znaczące różnice w sposobie przygotowania tych dwóch napojów.

Warstwy

Najbardziej znaczącą jest fakt, iż Latte Macchiato to napój, w którym kawa jest wlewana do szklanki wypełnionej mlekiem, podczas gdy w przypadku Caffe Latte najpierw należy wlać espresso do filiżanki, a następnie wymieszać z mlekiem.

Proporcje

Nie każdy wie, że różnicą w obu napojach są również proporcje pomiędzy wykorzystywanymi do ich przygotowania składnikami. Latte Macchiato składa się z trzech warstw: mleka, kawy espresso oraz obfitej pianki mlecznej, a sam napój podawany jest najczęściej w przezroczystej szklance o pojemności 300 ml. Z kolei Caffe Latte to połączenie espresso z podgrzanym mlekiem w równych proporcjach, z pianką o grubości około 1 cm na powierzchni.