Osoby, które dotknęła biegunka, często szukają porad w internecie dotyczących domowych sposobów poradzenia sobie lub złagodzenia jej objawów.

Często wyszukiwanymi pytaniami są:

  • Czy węgiel pomaga przy rozwolnieniu?
  • Czekolada jest dobra na biegunkę?

Jednak czy to tylko przesądy, czy na takie domowe sposoby jak spożycie czekolady, pomaga przy biegunce?

Biegunka — Jakie ma źródło

Biegunka to uciążliwa dolegliwość polegający na częstszym niż zazwyczaj oddawaniu stolca. Podczas biegunki, dotknięta nią osoba może odczuwać ogólne osłabienie organizmu, pojawiają się dreszcze czy gorączka, a także odwodnienie. To ostatnie jest szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci. Światowa Organizacja Zdrowia – WHO, wskazuje, że jest to druga, najczęstsza przyczyna zgonów dzieci w wieku poniżej pięciu lat. 

Aby złagodzić jej przebieg, można przyjąć wyroby medyczne takie jak Stoperan czy Tasectan (dla dzieci). Dodatkowo można jeszcze wskazać kilka domowych sposobów, które również mogą pomóc. Do takich metod można zaliczyć spożycie węgla czy ograniczenie błonnika w diecie.

Źródło biegunki

Biegunka zazwyczaj jest powiązana z infekcją przewodu pokarmowego. Może być ona wywołana przez bakterie czy wirusy, a swoje źródło ma po spożyciu skażonej żywności czy wody pitnej.

Domowe sposoby na poradzenie sobie z biegunką

Najczęściej wykorzystywane domowe sposoby

Do domowych sposobów radzenia sobie z biegunką można zaliczyć np:

  • Lekkostrawną dietę,
  • Gorzka czekolada oraz kakao,
  • Jagody,
  • Woda mineralna oraz zioła,
  • Aronia,
  • Ograniczenie spożycia błonnika.

Czy czekolada jest dobra na biegunkę?

Jednym z mniej oczywistych rozwiązań jest spożycie czekolady. 

Kakao znajdujące się w gorzkiej czekoladzie, hamuje wydzielanie wody do jelita cienkiego, ograniczając biegunkę, co powoduje, że czekolada pomaga przy tej dolegliwości.

Ziarno kakaowe, znajdujące się w czekoladzie jest źródłem związków polifenolowych. Także tych, które działają zapierająco. Dodatkowo czekolada składa się cukrów i tłuszczów oraz jest pozbawiona błonnika. Te składniki nie stymulują pracy jelit, co mogłoby pogorszyć sytuację.

Z jednej strony czekolada ma zadziałać jak kawa, czyli posiada działanie zapierające dzięki zawartym w sobie garbnikom. Z drugiej strony, wy wykazywać podobne właściwości jak węgiel, czyli jest pochłaniająca. Dzięki temu wiąże wodę oraz toksyny. Innymi słowy, czekolada jest dobra na biegunkę, ponieważ zagęszcza zawartość jelit.

Należy jednak zaznaczyć, że najlepiej wybrać czekoladę dobrą jakościowo o jak największej zawartości kakao. Dobrze, aby ilość miazgi kakaowej w czekoladzie wynosiła co najmniej 70%.

Jako ciekawostkę, warto dodać, że kakao zrobione na wodzie jest jednym z najczęściej wykorzystywanych sposobów na biegunkę w medycynie naturalnej.

Podsumowanie

Jak więc widać, na pytanie, czy czekolada jest dobra na biegunkę?” można odpowiedzieć, że posiada ona kilka właściwości, które mogą pomóc w zmniejszeniu pojawiających się podczas biegunki dolegliwości.