Makaron bezglutenowy coraz częściej jest spotykany w polskich kuchniach. Niektórzy lubią go za smak, inni spożywają ze względów zdrowotnych np. w związku z celiakią, alergią lub nietolerancją białek zbóż. Jedno jest pewne, makaron bez glutenu jest łatwy gotowaniu, może być spożywany jako składnik dań wytrawnych lub na słodko. Jak serwować makaron bezglutenowy? Oto kilka pomysłów kulinarnych, które warto przetestować we własnej kuchni.
Dla kogo jest makaron bezglutenowy?
Makaron bezglutenowy jest częstą częścią diety osób z alergią na gluten lub chorych na celiakię – schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, które daje wiele uciążliwych symptomów. U chorych często występuje ból brzucha, przewlekła biegunka, zaparcia, nudności, wzdęcia i wiele innych objawów, które obniżają jakość codziennego funkcjonowania. Posiłki z makaronem bezglutenowym jako bazą są chętnie przygotowywane także przez zdrowe osoby, które po prostu lubią smak tego produktu spożywczego. Dużą popularnością cieszy się np. makaron bezglutenowy kukurydziany, który ma subtelny posmak kukurydzy i charakterystyczny żółty kolor. Można ugotować go w ekspresowym tempie, znacznie szybciej, niż klasyczny makaron z pszenicy. Jest to więc wygodne rozwiązanie dla osób, które są bardzo zajęte i nie mają czasu na gotowanie skomplikowanych obiadów. Makaron bezglutenowy nie obciąża nadmiernie układu pokarmowego, co sprawia, że chętnie spożywają go też sportowcy i osoby dbające o linię. Jak rozpoznać, że dany makaron nie zawiera glutenu? Powinien mieć na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa. Gdzie można kupić makarony bezglutenowe? Szeroki wybór żywności bezglutenowej jest np. w tym sklepie internetowym: https://organic24.pl/category/zdrowa-zywnosc-makaron/f_bezglutenowy
Makaron bezglutenowy jest mniej kaloryczny i lepiej trawiony od zwykłego
Wiele osób nie wie, że makaron bezglutenowy jest produktem o niższej kaloryczności, niż zwykły makaron pszenny. Organizm sprawniej go też trawi. Jak podkreślają dietetycy kliniczni, za najzdrowszy makaron bezglutenowy uchodzi makaron z mąki gryczanej. Ma bardzo specyficzny, lekko cierpki smak. Ciemnobrązowy kolor sprawia, że makaron bardzo efektownie prezentuje się na talerzu w połączeniu z jasnym sosem i dodatkami. Osoby na diecie redukcyjnej chętnie wybierają delikatny w smaku makaron ryżowy, który przy okazji zawiera niewiele kalorii. W 100 g ugotowanego makaronu jest około 109 kcal, tak więc nie może zabraknąć go w kuchni osób, które chcą zachować smukłą sylwetkę. Specjaliści polecają także bezglutenowy makaron ciecierzycy, która pochodzi z ekologicznych upraw. Makaron z ciecierzycy ma ciekawy pomarańczowy kolor, co sprawia, że świetnie wygląda na talerzu, podbijając wygląd wielu dań obiadowych. Warto wspomnieć, że ciecierzyca zawiera sporo błonnika. Wiele osób z nie wie, że makaron bezglutenowy z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest często polecany chorym na cukrzycę.
Pomysły na dania z makaronem bezglutenowym
Do czego pasuje makaron bezglutenowy kukurydziany? Warto serwować go ze szpinakiem, kurczakiem i orzeszkami piniowymi. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go również do domowej roboty rosołu lub zupy warzywnej. Z kolei makaron bezglutenowy ryżowy jest znakomitą bazą sałatek egzotycznych np. z pysznymi krewetkami, mulami lub kalmarami. Makaron bezglutenowy gryczany idealnie smakuje z sosem z dyni i batatów, pieczarkami, rukolą i startym parmezanem. Warto użyć go też do zapiekanki makaronowej z bakłażanem, cukinią i indykiem. Na wierzch można dodać mozzarellę i pyszny obiad gotowy. Makaron bezglutenowy kukurydziany można wymieszać też z mięsem mielonym, bobem i czerwoną fasolą. Takie smaczne danie zasmakuje każdemu miłośnikowi lekkiej i zdrowej kuchni.
Ile kosztuje makaron bezglutenowy?
Wbrew obiegowej opinii, makaron bezglutenowy nie jest drogim produktem spożywczym. Jego cena często nie różni się od ceny standardowego makaronu z pszenicy. Najtańszy makaron bezglutenowy można kupić już za kilka złotych. Zwykle najtańszy jest makaron kukurydziany, a nieco droższy makaron gryczany. Na rynku mamy naprawdę bogaty wybór makaronu bezglutenowych o różnej gramaturze i kształtach, dzięki czemu każdy miłośnik gotowania znajdzie odpowiedni produkt dla siebie.