Banany i jabłka to najprawdopodobniej jedne z popularniejszych owoców występujących w polskich sklepach. Dobrze byłoby poznać odpowiedź na pytanie, które od razu się nasuwa. Co jest zdrowsze jabłko czy banan? Który z tych owoców ma więcej wartości odżywczych? Po który warto sięgnąć w pierwszej kolejności?

Jabłka – wartości odżywcze

Jest takie powiedzenie, które mówi, że jedno jabłko dziennie sprawi, że lekarz nie będzie potrzebny. I dużo w tym prawdy. Jabłka zawierają wiele witamin i minerałów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to:

  • witamina C
  • witaminy z grupy B
  • witamina E
  • beta karoten
  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • fosfor

W jabłkach znajduje się duża ilość błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów i kwercetyny. To w jakiej ilości w danym owocu znajdują się te składniki zależy od wielu czynników m.in. stopnia dojrzałości oraz odmiany jabłka. Dodatkowo jabłka pozytywnie wpływają na serce, a także mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie. Jabłka działają także przeciwalergicznie, przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Są owocem ogólnodostępnym i w przystępnej cenie, dlatego każdy może sobie na nie pozwolić.

Banany – wartości odżywcze

Banany pomimo niewielkich rozmiarów są bardzo odżywcze. Dobrze jest zjeść banana w przypadku zmęczenia, żeby dostać dodatkowego zastrzyku energii. Banany są bogate w:

  • błonnik
  • potas
  • mangan
  • magnez
  • witaminę C
  • witaminę B6
  • karotenoidy

Owoce te warto spożywać w trakcie treningów. Banany wpływają korzystnie na pracę serca, a także przyczyniają się do zobojętnienia kwasu żołądkowego. Mogą również być wykorzystywane jako prebiotyk.

Który owoc wybrać?

Jaka jest odpowiedź na pytanie: co jest zdrowsze jabłko czy banan? Odpowiedź na to pytanie nie jest takie prosta. Owoce te mają dość podobny skład, jeśli chodzi o wartości odżywcze. Jabłka mają jedną przewagę nad bananami. Charakteryzują się wyższą zawartością błonnika. Banany, dla równowagi mają lekką przewagę jeśli chodzi o minerały i witaminy. Jednak nie są to znaczące różnice. Tak naprawdę, to który owoc pojawi się na talerzu może zależeć wyłącznie od jego smaku, a zarówno zjedzenie jabłka jak i banana wyjdzie korzystnie dla zdrowia.